Openbare informatie
Vanaf 1 mei 2022 maken overheidsorganisaties de komende jaren steeds meer documenten zelf openbaar. De Wet open overheid (Woo) zorgt ervoor dat inwoners toegang hebben tot veel documenten die bij ons aanwezig zijn. Het uitgangspunt van de wet is dat alle bestuurlijke documenten openbaar zijn, tenzij er een heel goede reden is om een document niet openbaar te maken.
Wat zijn de verplichte WOO-categorieën?
De Wet open overheid (Woo) verplicht overheidsorganisaties een 11-tal informatiecategorieën actief openbaar te maken. De verplichte informatiecategorieën zijn beschreven in art 3.3 van de WOO.
De openbaarmaking van deze categorieën wordt gefaseerd ingevoerd. Om die reden bevatten nog niet alle categorieën op deze website informatie. In onderstaand overzicht geven we de categorieën weer. Bij de categorieën waar een link staat, vind je meer informatie.
De categorieën zijn:
- Wet- en regelgeving
- Organisatiegegevens
- Raadsstukken
- Bestuursstukken
- Stukken van adviescolleges
- Convenanten
- Jaarplannen en -verslagen
- Woo-verzoeken
- Onderzoeken
- Beschikkingen
- Klachten
Niet alles openbaar
Op grond van de wet maken we veel informatie openbaar. De wet maakt ook een aantal uitzonderingen:
- Zo maken we geen bijzondere persoonsgegevens openbaar en geen informatie die invloed heeft op de persoonlijke levenssfeer.
- In een aantal gevallen worden persoonlijke beleidsopvattingen van ambtenaren ook niet openbaar gemaakt.
Tegen het niet openbaar maken van informatie kun je geen bezwaar indienen. Wil je de informatie toch inzien? Dan kun je een verzoek indienen op grond van de wet. Dan kan de gemeente beoordelen of de informatie alsnog openbaar gemaakt moet worden. De beoordeling van dit verzoek leggen wij vast in een Woo-besluit. Tegen dit besluit valt bezwaar te maken.